Maalämpöpaalujen asennus (CASE: Toriparkki, Turku)

Turun kauppatorille kasvaa maan alle uusi parkkihalli. Toriparkkiin tulee 620 parkkipaikkaa. Myös sähköautojen omistajat on huomioitu 20:llä latauspaikalla. 

Turun Toriparkki on ns. nollaenergiaparkki. Sen lämmitykseen tullaan käyttämään muun muassa Toriparkin alla olevaan savikerrokseen varastoitua maalämpöä. Paalupiste toteutti lämmön talteen ottamiseen käytettävien maalämpökollektoreiden upottamisen parkkihallin alla olevaan savikerrokseen. Maan alle asennettiin useita ruuvipaaluja ns. energiapaaluina. Näin maalämpökollektorit saatiin upotettua aina 36 metrin syvyyteen, jossa lämmöntuotto on erittäin hyvä. Kohteesta poikkeuksellisen tekee myös se, että maata lämmitetään aurinkoenergian avulla. Se parantaa järjestelmän lämmöntuottoa entisestään.

Turussa aurinko lämmittää maan alla ympäri vuoden

Kesän aikana Turun Toriparkin lämmitysjärjestelmä kerää auringon säteilystä syntyvää lämpöä torin pinnasta. Torin kiveyksen alle sijoitettava keräysputkisto siirtää auringon lämmittämää nestettä energiapaaluihin. Energiapaalut vuorostaan luovuttavat lämpöä ympäröivään maamassaan. Lämpö varastoidaan lopulta parkkihallin alapuolella olevaan savimaahan. Täysin lämmenneen savimassan lämpöteho on noin 6,6 MW.

Lämmenneestä savimaasta siirtyy talvella lämpöä energiapaaluissa kulkevaan nesteeseen, joka siirtää lämmön ylös torin kanteen, pitäen torin pinnan sulana. Samalla lämmitetään myös parkkihallin pysäköintitiloja. Parkkihallin rakentamisen yhteydessä uudistetaan myös Turun Kauppatori, joka valmistuu vaiheittain vuoden 2021 aikana.

Onko pitkien ruuvipaalujen poraaminen hintavaa?

Mitä enemmän paalutukseen käytetään materiaalia, sitä suurempi hintalappu paalutukselle yleensä tulee. Kolikossa on kuitenkin positiivinen kääntöpuoli: mikäli rakentaja ymmärtää hyödyntää paalumetrit osana lämmitysjärjestelmää, voi suuri paalumenekki olla onni onnettomuudessa. 

Karkeasti ottaen jo noin 150 paalutusmetriä riittää normaalin omakotitalon lämmitykseen ja viilentämiseen, mutta menetelmä toimii myös suurissa rakennuksissa. 

Turun Toriparkin lisäksi Paalupiste on asentanut esim. Porvooseen 4 000m2 jalkapallohalliin (www.uusimaaareena.fi) energia-ruuvipaalut, eikä ko. hallia ole tarvinnut kytkeä lainkaan kaukolämpöön, koska se saa lämmitysenergiansa kustannustehokkaammin energiapaaluista.Kohteen tiedot:

Sijainti: Turun Kauppatori
Paalutyyppi: energia-paaluiksi muunnetut Paalupisteen koneasennettavat PRO™-ruuvipaalut
Asennuskalusto: 8 tn kaivinkone 8 500 Nm ja 5 tn kaivinkone 4 500 Nm pyöritysmoottoreilla varustettuina
Pääurakoitsija: SKANSKA

 


« Muut blogijutut