Terassien perustaminen pehmeään savimaahan (CASE: Ankkapuisto, Vantaa)

Vantaalla sijaitseva Korson Ankkapuiston alue on ollut suurten parannustoimien alla, ja alueen viihtyvyys onkin parantunut sen seurauksena merkittävästi. 

Pisteenä i:n päälle  Ankkapuiston käyttäjien iloksi päätettiin rakentaa heinäkuussa 2019 kaksi suurta yleisöterassia. Terasseja on tarkoitus käyttää myös esiintymislavoina erilaisten tapahtumien yhteydessä. Haastava mutta nopea paalutusprojekti

Ankkapuiston terassien ruuvipaalutus ilmakuva

Paalupiste sai tehtäväksi terassien perustamisen pehmeään, lampea ympäröivään savimaahan. Paksun ja pehmeän savikerroksen vuoksi kohteen perustamiseen tarvitiin paaluilta tavallista enemmän pituutta. Tämän vuoksi Ankkapuiston terassien paalutus oli hieman normaalia terassipaalutusta työläämpi mutta kuitenkin nopeasti toteutettavissa. 

Paalupituuksien yltäessä aina 14 metrin syvyyteen asti, ruuvipaalut asennettiin 2-6 metrin mittaisina segmentteinä. Apuna käytettiin jatkopaaluja ja pultattavia jatkoholkkeja. Vaikka projektissa käytetyt ruuvipaalut olivat verrattain pitkiä, säästettiin paalutuskustannuksissa silti. Esimerkiksi lyöntipaalujen käyttäminen olisi vaatinut vieläkin suurempaa asennussyvyyttä.

Vertailun vuoksi: 

  •  Tavallisesti terassien perustamiseen käytetään 60,3 x 2,9 mm ruuvipaaluja joko 150 mm (HELIX™- ja ECO™-sarja) tai 200 mm kierrelaipalla (PRO™-sarja). 
  •  Ankkapuiston terassien ruuvipaalutuksessa paalukoko oli 88,9 x 6,3mm ja kierrelaipan halkaisija 250 mm (PRO™-sarja). 

Näin suuret ruuvipaalut ovat terassikohteissa poikkeuksellisia, mutta ruuvipaalun koko on mitoitettava aina kulloisenkin kohteen kuormien ja maaperän mukaan. Ankkapuiston tapauksessa kyseessä oli pehmeä savimaa, joka edellytti sen mukaista paalutusratkaisua. 

Paalupiste Oy:llä on pitkä kokemus ruuvipaalujen mitoittamisesta ja järjestämme myös rakennesuunnittelijoille tarkoitettuja koulutuksia ruuvipaalujen mitoittamiseen liittyen.

 

Milloin ruuvipaalut kannattaa täyttää asennuksen jälkeen?

Kierrepaalun asennus kaivinkoneeseen kiinnitetyllä pyöritysmoottorillaAnkkapuiston ruuvipaalut päätettiin poikkeuksellisesti vielä täyttää betonilla asennuksen jälkeen. Näin toimittiin siksi, että Ankkapuiston ankkalampi nostatti paaluputkiin vettä.

Betonitäytöllä estettiin paalujen täyttyminen vedellä ja niiden täyttämisellä saatiin poistettua mahdollinen riski paalun halkeamisesta veden jäätyessä. Toisinaan ruuvipaaluja täytetään betonilla myös nurjahduskestävyyden parantamiseksi. Toimenpiteellä saavutetaan karkeasti n. 20%:n nurjahduskestävyyden lisäys. 

Ankkapuiston tapauksessa tähän kahden terassin kohteeseen ruuvipaalutettiin yhteensä yli 70 kpl ruuvipaaluja, jotka olivat putkikooltaan 88,9 x 6,3 mm ja kierrelaipan halkaisijaltaan 250 mm. 

 

Ruuvipaalutus on ihanteellinen perustusratkaisu puistoalueen rakennelmiin

Kierrepaalutettu terassi Ankkapuiston lammen rannallaAnkkapuiston terassien paalutuskalustona käytettiin 8 tn kaivinkonetta, jolla liikuttaessa puiston valmiit viheralueet pysyivät vaurioitumattomina. 

Kevyt paalutuskalusto, kaivuutöiden pois jääminen ja alhainen melutaso tekivät ruuvipaalutuksesta kaikin puolin ihanteellisen perustustavan puistoalueiden rakennuksille.

Ruuvipaalutus on myös erittäin nopeaa ja rungon rakentaminen voi alkaa heti paalutustyön jälkeen. Asennuksesta aiheutuva haitta puiston normaali käyttöä ajatellen oli hyvin lyhytaikainen.

 

Päällirakenteiden kiinnittäminen ruuvipaaluihin on helppoa

Ankkapuiston terassipaalutuksetRuuvipaalutuksen jälkeen paalujen päälle asennettiin holkilliset paaluhatut, joiden päälle  timpureiden oli helppo kiinnittää terassin puurakenteet. 

Tyyliltään terasseista tuli modernit ja ne ovat olleet kävijöiden ahkerassa käytössä. Kaiken kaikkiaan lopputulos on erittäin onnistunut. Terassit ovat vapaasti nähtävissä Vantaalla osoitteessa Korsontie 11. 

Kannattaa muutenkin poiketa paikalla ja käydä tutustumassa Ankkapuiston uuteen ilmeeseen.

 

Kohteen tiedot:

Sijainti: Korsontie 11, Vantaa

Paalutyyppi: Paalupisteen koneasennettava PRO™-ruuvipaalu

Käytetyt ruuvipaalut: n. 70 kpl, paalukoko 88,9 x 6,3mm varustettuna 250mm kierrelaipalla

Asennuskalusto: 8 ton kaivinkone pyöritysmoottorilla varustettuna

Pääurakoitsija: VRJ 

 


« Muut blogijutut